bild

Annica Kohkoinen
Pilatesinstruktör
Personligtränare
Dipl. Massör
Ledare
Indoor Cycling instruktör
Undersköterska
PILATES
Innovatören Joseph Hubertus Pilates föddes 1883 i Tyskland. Som barn var han sjuklig och insåg tidigt vikten av att vara stark och smidig. Han studerade människokroppen och all typ av fysiskträning som utvecklar en kropp med muskler i balans emellan styrka och smidighet, där hela kroppen tränas i varje rörelse utan att någon muskelgrupp blir övertagande.

Under 60 år studerade Joseph Pilates människokroppen och dess rörelser. Han inspirerades av flera olika träningsformer bland annat Yoga. Han insåg vikten av att utföra kontrollerade rörelser för att stärka musklerna än mer och minska slitage i leder och ligament. Vikten av att behålla/bygga upp en stark och rörlig ryggrad.

Joseph Pilates :
Grundaren av Pilates metoden. Under en period av 60 år studerade han människokroppen och dess rörelser. Ifrån sina studier skapade han en tränings metod som idag kallas för Pilates. Varje rörelse utförs med kontroll och precision.

Joseph Pilates

1914 rehabiliteringstränade han engelska soldater, med utmärkta resultat. Han hade även uppdrag att träna Engelska polisen i självförsvar. Han uppträdde också som cirkus artist. Han tränade boxning, yoga mm.

Han ansåg att man kunde räkna ut en människas ålder genom att se på ryggens rörlighet. Genom träning av smidighet och styrka kunde man behålla ryggen rörlig och stark och på så sätt behålla sin ungdom längre ansåg Joseph Pilates.

1926 emigrerade han till USA. Under resan träffade han sin blivande fru Clara. Tillsammans startade de Pilatesstudion som de kallade Contrology, Valet av namnet på studion talar om vikten av kontroll i träningen.

Studion låg i närheten av New York Dance Academy Ballet, vilket gjorde att många dansare sökte sig till Joseph Pilates studio för att stärka sina kroppar samt att rehabilitera sig från sina dansskador. Dessa dansare har präglat träningen. Men även boxare, brottare och hockeyspelare sökte sig till studion. Pilates kunder var allt från vanligt folk till riktiga atleter och filmstjänor.

Joseph Pilates bedrev sin verksamhet ända fram till sin död mesta dels tillsammans med sin fru Clara Pilates och Romana Kryzanowska. 1967 avled Joseph Pilates efter sviter av en brand. Clara och Romana fortsatte att driva studion fram till Clara Pilates död 1977. Det fanns fler personer som också arbetade i studion under Joseph Pilates tid. Jay Grimes är en av dom.

Romana Kryzanowska har drivit studion vidare. Det är hon som sett till att Pilates träningen fortsätter att leva genom att hon har utbildat många duktiga lärare i sin kompetenta skola. Utbildningen i hennes skola är som lägst 600 timmar. Romana och dessa lärare som hon utbildat ser till att träningen fortsätter att leva vidare. Romana Kryzanowska avled den sista augusti 2013.

Idag finns det tre inriktningar inom Pilates. Klassisk Pilates. Det är den första versionen som kommer ifrån Joseph Pilates nedärvt till Romana Kryzanowska, den kallas för klassisk Pilates. Sedan finns det en annan inriktning mot rehabilitering, som många sjukgymnaster arbetar med. Och den tredje inriktningen mot fitness som är mer anpassad att passa dom traditionella träningställena som erbjuder många träningsformer. Jag arbetar med klassisk Pilates.

PILATES METODENS FRÄMSTA FÖRDELAR
• Ökar muskel styrkan i hela kroppen
• Förbättrad balans mellan musklerna, styrka och rörlighet
• Förbättrad kroppshållning
• Förbättrar kroppskontroll
• Ryggraden är central i träningen
• Förbättrar syreupptagnings förmågan
• Höjer prestationen i andra sporter
• Kan även ge avstressande effekt, eftersom man måste koncentrera sig på övningen, det går inte att tänka på något annat för tillfället.bild